Wélektro over omvormers

Soorten Omvormers
Er zijn diverse soorten omvormers verkrijgbaar in de markt.
Op dit moment is de meest verkochte omvormer nog steeds de zogenaamde string omvormer zoals die van Mastervolt, SMA etc.

De panelen worden bij deze omvormers in serie geschakeld (string) en dat geeft een verhoogd risico. De string kan een vermogen opwekken van wel 1000 volt Hoogspanning en overdag zal er altijd afgifte van deze hoogspanning zijn omdat de omvormers werken zonder tegenspanning.

Daarnaast kent de gemiddelde string omvormer een garantie van 5 jaar en heeft een gemiddelde levensduur van 7 tot 10 jaar. U zult bij aanschaf van uw pakket zonnepanelen met een string omvormer dus rekening moeten houden met een herinvestering na 7 tot 10 jaar voor een nieuwe omvormer en over een totale levensduur van uw zonnepanelen van 25 tot 30 jaar zult u uw string omvormer minimaal een tweetal keren moeten vervangen tegen een kostprijs van rond de 1200 euro per keer!

Sommige fabrikanten bieden tegen betaling een langere garantie. U betaalt dan ongeveer 400 tot 500 euro voor 5 jaar extra garantie. Hierdoor zijn de terugverdientijden vaak 15 jaar of langer, waardoor het rendement van de investering lager ligt en u nog maar enkele jaren echt “verdiend” aan uw pakket. Een andere optie is de aanschaf van micro omvormers. Deze zijn inmiddels verkrijgbaar van meerdere fabrikanten.

Enphase
Wélektro kiest echter voor de omvormers van Enphase. Deze omvormers kennen een garantietijd van 25 jaar, dus geen herinvesteringen meer. Daarnaast zijn de panelen parallel geschakeld, en werken de panelen alleen bij tegenspanning. U heeft dus geen hoogspanning meer op het dak, en daarmee een veiliger situatie.

De initiële investering in een combinatie van een kwalitatief beter mono Crystaline paneel met een Enphase micro omvormer zal wat duurder zijn dat de goedkope “standaard” pakketten, bestaande uit Poly panelen met een string omvormer.

Echter, bij de aanschafprijs van de standaardpakketten met stringomvormers, is vaak geen rekening gehouden met herinvestering van 1 of 2 nieuwe omvormers gedurende de levensduur van de panelen (minimaal 25 jaar). Als deze kosten wel meegenomen worden, dan blijkt de aanschaf van een pakket met micro omvormers, veelal goedkoper en een betere investering met hoger rendement en snellere terugverdientijden en langere garanties!

Terugverdientijden van 7 tot 9 jaar en een rendement op uw investering van minimaal 9% is zeer gebruikelijk!

Het volledige Enphase micro-omvormer systeem bestaat uit:

Micro Omvormer Enphase

micro omvormer enphase pakket

Communicatie Gateway Envoy

  • Voorziet in de monitoring van elk zonnepaneel en elke micro omvormer
  • Uw installatie is op ieder moment en vanaf iedere locatie te bekijken!

Software Enlighten

software enlighten welektro