Noodverlichting installaties

NoodverlichtingWelektro1

Noodverlichting vormt een apart onderdeel van een gebouwgebonden installatie. Omdat veel gebouwen ook publiekelijk toegankelijk zijn dient een noodverlichtingsinstallatie te voldoen aan de regelgeving van de wetgever. Daarbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen:

  • Vluchtwegaanduiding; waaronder verlichte borden met pijlen of pictogrammen die de vluchtwegroute aanduiden.
  • Noodverlichting: alle verlichting die blijft branden na uitval van de elektriciteit zodat men de weg naar buiten kan vinden.

Medio 2007 werd de ISSO-publicatie 79 “Inspectie en onderhoud van noodverlichtinginstallaties” een wettelijke verplichting. De nieuwe wet beschouwt onderhoud aan noodverlichtingsinstallaties als een APK: niet alleen een lamp vervangen wanneer deze kapot gaat, maar ook periodiek controleren. Nieuwe noodverlichtinginstallaties, gerenoveerde installaties en installaties die nooit geïnspecteerd zijn, moeten vanaf medio 2007 een eerste inspectie ondergaan.

Bij de rampen in Enschede en Volendam en bij grote stroomstoringen in Amerika en Europa bleek de noodverlichting in veel gebouwen niet optimaal te zijn en gebreken te vertonen. Met verder drama grote verantwoordelijkheden als gevolg.

Wélektro kan u van dienst zijn met het verrichten van een dergelijke jaarlijkse inspectie en de werking van de noodverlichting en de vluchtwegaanduiding controleren.

Lichtbronnen worden  vervangen (preventief onderhoud) en periodiek worden ook de accu’s (verplicht) vervangen zodat uw noodverlichtingsinstallatie werkzaam blijft indien een calamiteit zich voordoet.

Noodverlichtingwelektro2